En el marc de la coordinació d’Emprenedoria (EmprènFP), el passat dijous 10 de febrer, el fundador i president de l’operadora de telecomunicacions Parlem Telecom, Sr. Ernest Pérez-Mas, ha fet una xerrada sobre la seva experiència empresarial a l’alumnat del 1r curs del cicle formatiu de grau superior de DAM (Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma) i DAW (Desenvolupament d’Aplicacions Web), que actualment cursen el mòdul d’Empresa i Iniciativa Emprenedora (EIE).

L’Ernest, amb tota la seva trajectòria acadèmica i experiència laboral, sota el lema de donec perficiam («fins a aconseguir-ho») va fundar la seva empresa en tan sols tres mesos. Parlem Telecom (www.parlem.com) és la primera operadora de telecomunicacions d’origen català, creada el 2014, especialitzada en oferir productes i serveis de telecomunicacions (mòbil, Internet, fix, televisió i serveis de telefonia amb IP personalitzada) a la població de Catalunya. Inicialment, el que va començar com a empresa emprenedora amb 3 empleats, ara, compta amb una plantilla d’uns 140 empleats (a Girona, València i Barcelona).

«Tot aporta experiència, encara que es perdin diners», defensa l’Ernest, que va emprendre un total de 8 empreses, de les quals no totes van tenir èxit, «els riscos són inevitables, però s’ha de seguir donec perficiam». D’altra banda, assegura que els tres pilars essencials per a la creació d’una empresa són: el capital, un bon equip i una idea.

L’Ernest ens explica que la seva idea va ser crear la primera empresa de telecomunicacions catalana i que no va ser l’únic en tenir aquesta idea. «Guanyes molt compartint idees amb altres emprenedors que tenen la mateixa que tu», assegura, «però, per què no han sortit altres empreses si tenien la mateixa idea?». L’Ernest remarca que és molt important conèixer la teva competència i saber què et diferència de la resta com a empresa i, en el seu cas, és la proximitat i un producte competitiu a un preu competitiu.

En els últims vint anys, el sector de les telecomunicacions ha viscut una transformació rellevant, producte del desenvolupament de la tecnologia, a més de l’evolució del client i el seu consum. Tot i això, Parlem Telecom va obtenir un benefici de 600.000 € el primer any i, cada any, s’ha duplicat aquest valor exitosament. L’Ernest assegura que «el mercat de les telecomunicacions és com Joc de Trons», ja que, actualment, existeixen unes 800 empreses de telecomunicació a Europa i unes 60 a Catalunya.

L’emprenedor està molt satisfet amb la creació de Parlem Telecom, així com del seu rendiment i creixement. D’altra banda, remarca la importància de cuidar als empleats i de no oblidar d’on vens: «Si jugues al regional, no tindràs a Messi; si pagues amb cacauets, tindràs micos». Addicionalment, afirma: «si la gent no coneix el nostre producte o empresa, significa que tenim oportunitats de créixer».

Com a conclusió de la xerrada, per la creació d’una empresa, necessites tres pilars fonamentals (capital, equip i idea); és essencial conèixer a la competència i saber què et diferència de la resta; no tenir por al fracàs i, finalment, continuar fins a aconseguir allò que vols (donec perficiam).

Finalment, agraïm molt que l’Ernest ens hagi reservat una mica del seu temps per compartir les seves idees i experiències, per a poder aplicar-les a l’hora d’emprendre.

[Autores d’aquesta notícia: Yenifer Wu i Yolanda Moreno. Moltes gràcies per la vostra col·laboració]

Comments are closed.